WHAT'S NEXT

CATS WEEKEND

07.00am - 10.00am

6 KHASIAT KAKI AYAM YANG RAMAI ORANG TAK TAHU

Ramai yang tak makan sebab kononnya kaki ayam itu jijik dan memikirkan apa fungsi kaki ayam sebelum dimasak, pasti ramai yang tidak menyukainya


Back To Whats Hot

Ramai yang tak makan sebab kononnya kaki ayam itu jijik dan memikirkan apa fungsi kaki ayam sebelum dimasak, pasti ramai yang tidak menyukainya dan tidak meletakkan kaki ayam sebagai makanan yang harus semua orang cuba. Betul tak?

Sebenarnya, kaki ayam sangat bagus untuk dimakan kerana mempunyai pelbagai zat dan khasiat untuk manusia. Ada 10 khasiat yang korang kena tahu mengenai zat makan kaki ayam ini. Baca ni:


1)Kaki ayam kaya kologen

Menurut kajian, kaki ayam memiliki kologen yang sangat tinggi. Antara manfaat kologen yang terdapat dalam kaki ayam adalah:

-kologen membentuk kulit yang anjal, menjadikan kulit sihat, ganti sel-sel kulit mati dengan ganti sel-sel kulit baru dengan cepat

-kologen serap kalsium dan protein yang membuatkan tubuh jadi sihat.

-kologen meningkatkan metabolism sekaligus bantu menurunkan berat badan

-kologen yang membuatkan tulang kuat dan tak rapuh


2)Kurangkan risiko tulang rapuh

-kaki ayam kaya dengan protein, kalsium, tulang rawan dan kologen boleh mudah diserap oleh tubuh. Nutrisi ini untuk kukuhkan struktur tulang dan cegah kerapuhan tulang apabila dah tua.


3)Sembuhkan cedera

Kaki ayam mengandungi nutrisi seperti protein dan kalsium. Kajian mengatakan nutrisi tersebut bantu menyembuhkan kecederaan. Sebagai contoh, jika mengalami kecederaan tulang belakang, boleh cepat sembuh sekiranya makan kaki ayam ni


4) Saluran pencernaan sihat

Nutrisi yang terkandung dalam kaki ayam baik untuk sistem pencernaan. Usus akan jadi lagi lembut yang membuatkan sistem pencernaan jadi lebih baik. Korang jadikan tulang ayam ni sebagai makanan berkuah atau sup okay. Sebab? Nutrisi seperti kologen, protein, kondroitin dan glucosamine akan larut dalam sup ketika dimasak.


5) Kesihatan kuku terjaga

Kaki ayam yang dah dimasak akan menghasilkan asid amino, kologen, glisin, hidroksipolin dan prolin yang boleh membantu menjaga kesihatan kuku. Kaki ayam yang dimasak akan mengeluarkan cecair atau gel khas iaitu gelatin. Cecair itu yang akan membuatkan kuku kita sihat dan terjaga.


6)Menyihatkan gusi

Nutrisi yang terkandung dalam kaki ayam akan menyihatkan gusi dan memperbaiki keadaan kesihatan gusi.