WHAT'S NEXT

RENTAK RUAI

02.00pm - 05.00pm

SEMAKIN TUA, TEKANAN STRESS PEKERJA BERTAMBAH DI PEJABAT

Tips Info


Back To Featured Content

Setiap pekerja pasti pernah merasakan tekanan di tempat kerja. Walau bagaimanapun, pekerja senior sering merasakannya. Ini memetik fakta dalam kajian yang dijalankan oleh Portland State University, Oregon, Amerika Syarikat.

Banyak perkara negatif di pejabat boleh menjejaskan kepuasan kerja antara pekerja muda dan pekerja lama. Malah, perkara-perkara negatif lebih menjejaskan pekerja senior.

“Kepuasan kerja adalah hak pekerja yang mesti diberikan oleh majikan, tidak kira muda atau muda, anda pasti tidak mahu bekerja dengan polisi syarikat seperti pekerja muda yang diperlakukan seperti ini sementara orang tua dianggap seperti itu,” kata profesor psikologi Portland State University, Donald Truxillo.

Malah, ada beberapa sistem sumber manusia yang sangat sensitif terhadap usia. Sistem ini harus memberi tumpuan lebih kepada pengurus. Ini adalah supaya majikan dapat lebih sensitif terhadap keperluan pekerja mengikut usia.

Studyfind berkata, pasukan penyelidikan menjalankan kaji selidik 243 pekerja selama setahun. Umur responden adalah sekitar 24 tahun – 64 tahun.

 

Selesa Bekerja Bila Dihargai dan Disokong

Kajian itu juga mendapati bahawa semua pekerja merasakan lebih tenang apabila mereka merasai dipercayai dan dihargai di tempat kerja. Apabila kurang sokongan dan rasa hormat, ramai pekerja rasa sangat tertekan.

Penemuan ini menunjukkan bahawa tekanan sangat ketara bagi pekerja yang lebih tua. Tetapi, mereka akan rasa lebih berguna di tempat kerja jika ada interaksi bermakna dengan yang lebih muda.

Selain pelbagai masalah di tempat kerja, semua pekerja muda dan tua akan rasa tertekan jika hubungan mereka buruk dengan bos mereka.

Walau bagaimanapun, kekurangan perhatian dari pihak atasan juga mempunyai kesan yang berbeza. Pekerja lama akan cenderung lebih tertekan daripada pekerja muda jika menghadapi situasi yang sama.

Sumber: aliffchannel.com