WHAT'S NEXT

CATS AM CREW

06.00am - 10.00am

BUDAK 8 TAHUN INDIVIDU TERMUDA TAWAN EL CAPITAN

Sam mula berlatih untuk mendaki puncak El Capitan sejak berusia enam tahun. - Facebook


Back To Whats Hot

SACRAMENTO, California – Seorang kanak-kanak lelaki berusia lapan tahun menjadi pendaki termuda yang berjaya menawan puncak tebing El Capitan di Taman Negara Yosemite, California, lapor portal berita MailOnline kelmarin.

Kanak-kanak bernama Sam Baker yang berasal dari negeri Colorado itu telah mula mendaki sejak berusia dua tahun dan berlatih untuk menakluk puncak El Capitan ketika berumur enam tahun.

El Capitan adalah pembentukan batu menegak di Taman Negara Yosemite dengan ketinggian 914 meter.

Pada Jumaat lepas, bapa kanak-kanak itu, Joe Baker berkata, sepasukan pendaki yang terdiri daripada empat orang telah selamat sampai ke puncak tebing tersebut.

“Minggu yang menakjubkan! Saya sangat berbangga dengan Sam. Dia melengkapkan pendakian bertali termuda di puncak El Capitan,” tulis Joe di laman Facebook.

Joe berdepan kecaman orang ramai kerana membiarkan anak kecilnya mendaki puncak banjaran yang dianggap sangat berbahaya bagi kanak-kanak seusia itu.

Namun, Joe menegaskan bahawa anaknya sudah belajar mendaki sejak berusia dua tahun dan tahu bagaimana untuk melakukan pendakian selamat.

El Capitan sebahagian besarnya dianggap sebagai lokasi pendakian yang disyorkan hanya untuk golongan pendaki profesional kerana bentuk muka buminya yang curam dan berbahaya.

Individu termuda yang pernah tiba di puncak tebing itu ialah Selah Schneiter yang berumur 10 tahun pada 2019.

Sumber: Kosmo Online!

Sertai Telegram kami untuk mendapat berita-berita terkini