WHAT'S NEXT

RENTAK RUAI

02.00pm - 05.00pm

7 HAL TENTANG BUNYI PENGGERA BANGUN TIDUR BERBAHAYA UNTUK PSIKOLOGI ANDA

Sains


Back To Featured Content

Fungsi utama penggera adalah untuk membangunkan anda dari tidur. Itulah sebabnya bunyi itu sudah cukup kuat untuk membangunkan anda dari tidur.

Malah, jika perlu, anda akan menetapkan lagu-lagu rock atau metal. Walau bagaimanapun, bunyi penggera yang kuat tidak baik untuk kesihatan psikologi anda. Berikut adalah fakta mengenainya.

 

Penggera yang kuat mungkin membuat anda bersemangat, tetapi boleh mengejutkan anda semasa tidur

Bunyi yang mengejutkan akan mengganggu anda, malah dapat mempengaruhi mood anda untuk memulakan hari anda.

 

Bunyi penggera yang kuat akan dijawab oleh otak sebagai ancaman

Bunyi penggera yang kuat akan mengaktifkan sistem saraf simpatik semasa tidur. Keadaan itu akan dijawab oleh otak sebagai ancaman kerana badan terpaksa bangun sebelum jam sepatutnya.

 

Akibatnya, otak akan menghasilkan lebih banyak hormon stres dan adrenalin

Apabila anda bangun dalam keadaan terkejut dan panik, anda akan menjadi lebih tergesa-gesa dan tertekan. Malah, anda akan mengalami sakit kepala sejurus selepas bangun.

 

Penggera bunyi yang terbaik adalah bunyi tenang

Jika anda menetapkan bunyi penggera yang tenang pasti benar-benar sukar bangun, ya? Dr. James Giordano, pensyarah dari Jabatan Neurologi, Georgetown University Medical Centre mengatakan bahawa bunyi penggera yang tenang adalah bunyi yang tidak mengejutkan anda dan mengganggu anda.

Pernahkah anda rasa kecewa dengan mendengar bunyi penggera anda, sehingga anda mahu membalingnya? Sebaliknya, bunyi penggera yang tenang akan membangkitkan anda perlahan-lahan supaya anda tidak rasa kecewa.

 

Bunyi penggera yang tenang akan membangkitkan anda secara beransur-ansur

Melaporkan dari laman Huffington Post, Michael J. Decker, PhD, specialist tidur dan pensyarah di sekolah kejururawatan Case Western Reserve University, mengatakan bahawa penggera yang tenang akan menjadikan otak anda aktif secara perlahan. Oleh itu, hormon stres akan secara beransur-ansur dilepaskan secara beransur-ansur.

 

Bunyi penggera yang tenang akan membina suasana yang lebih baik

Ini kerana badan perlahan-lahan menerima kesan hormon stres yang dilepaskan. Anda juga akan bangun dengan suasana yang lebih ceria.

 

Walau bagaimanapun, adalah idea yang baik untuk belajar bangun sendiri, tanpa bergantung pada bunyi penggera

Sebenarnya, pola tidur boleh membuat anda bangun secara tidur, pada masa yang sama. Sekiranya anda tidur dalam kegelapan, anda boleh bangun dengan bantuan cahaya matahari yang masuk ke bilik anda. Cahaya boleh menjadi isyarat untuk jam biologi badan anda untuk menghasilkan hormon sehingga anda bangun.

Untuk itu, mari mulai hari ini cipta pola tidur anda. Cuba tidur awal. Lakukan ritual tidur anda dan elakkan aktiviti mengganggu, seperti bermain telefon pintar atau minum kopi. Tiada masalah bagi anda untuk menetapkan bunyi penggera, selagi bunyi penggera adalah tenang.

Sumber: aliffchannel.com