WHAT'S NEXT

RENTAK RUAI

02.00pm - 05.00pm

BENARKAH ORANG KIDAL LEBIH BIJAK?

Tips Info


Back To Featured Content

Rasa kekok apabila melihat orang yang menggunakan tangan kiri? Bagi mereka yang biasanya menggunakan tangan kanan, ia akan rasa sedikit janggal untuk menggunakan tangan kiri. Ramai beranggapan, bahawa mereka yang menggunakan tangan kidal adalah istimewa. Nak tahu apa yang istimewa, baca berikut ini sehingga akhir dan ketahui apa jawapannya.

Kidal adalah penggunaan tangan kiri yang lebih dominan daripada tangan kanan untuk melakukan aktiviti harian, terutamanya menulis. Dipercayai juga, hanya 10 peratus dalam populasi dunia adalah kidal. 13 Ogos setiap tahun adalah hari istimewa bagi orang kidal di seluruh dunia dan dinamakan Left Handers Day. Ketahui berikut ini mitos dan fakta mengenai orang kidal.

 

Mitos: Orang kidal lebih bijak

Idea bahawa orang kidal lebih bijak daripada seseorang yang dominan menggunakan tangan kanan adalah mitos. Pada tahun 2015, pengkaji Belanda menggabungkan hasil daripada lebih daripada 30 kajian terdahulu yang melibatkan lebih daripada setengah juta orang dan tidak menjumpai hubungan antara tangan kiri dan kebolehan lisan, dan kelebihan kecil untuk pengendali kanan dari segi kebolehan spatial.

Menurut laman Focus Science, satu lagi kajian baru-baru ini berdasarkan data dari puluhan ribu orang mendapati bahawa tangan kiri adalah lebih biasa dalam kalangan orang dengan IQ yang sangat rendah berbanding orang yang mempunyai IQ biasa.

 

Mitos: Orang-orang kirinya lebih kreatif

Ada beberapa kes yang semua orang kreatif mempunyai kesamaan, orang kidal bukanlah salah satu daripadanya. Kaitan antara tangan kiri dan kreativiti adalah mitos lama yang mungkin hanya sebuah mitos.

Satu kajian pada tahun 1995 mendapati lelaki kidal cenderung berfikir lebih kreatif apabila menyelesaikan masalah. Walau bagaimanapun, tiada perbezaan dalam pemikiran antara wanita yang menggunakan tangan kanan dan kiri mereka.

 

Mitos: Orang kidal cenderung menjadi pemimpin

6 dari 12 presiden Amerika Syarikat adalah orang kidal, tetapi itu hanya dianggap sebagai trivia presiden, bukan kelayakan pekerjaan itu. Tiada bukti saintifik kukuh bahawa tangan berkaitan dengan kemahiran kepimpinan mereka.

Menurut Pengerusi Psikologi di Mount Sinai-Beth Israel, Dr. Elizabeth Ochoa berkata, sesetengah asas prinsip pemerhatian antara kepemimpinan dan kidal bukannya datangnya dari pemerhatian angka sejarah. Ekstrapolasi (proses menggunakan logik atau fakta untuk anggaran untuk kemungkinan sesuatu yang berlaku di masa depan) adalah sesuatu yang biasa di antara individu yang dipilih dan menang, salah satu adalah tangan kidal mereka.

 

Fakta: Orang kiri lebih ramai mempunyai masalah tidur

Ini adalah gaya tidur yang menjejaskan tubuh anda. Kajian kecil dalam jurnal Chest memantau pergerakan ahli berirama dari kanan dan kiri semasa tidur. Penyiasat mendapati bahawa 94 peratus orang kidal dengan pergerakan anggota badan yang mungkin menjadi tanda gangguan kepada pergerakan anggota berkala berbanding hanya 69 peratus daripada pergerakan orang-orang yang tangan kanan.

 

Fakta: Orang kidal cenderung mengalami masalah kesihatan mental yang serius

Menurut satu kajian dari Universiti Yale, di kalangan orang yang mengalami penyakit mental yang mengalami gangguan psikotik seperti skizofrenia yang lebih mungkin terjadi kepada orang kidal daripada mereka yang mengalami gangguan mood seperti depresi atau gangguan bipolar. Ini adalah tanda-tanda yang anda paling tidak dapat diabaikan.

Kajian dilakukan terhadap sekumpulan kecil individu di luar klinik psikiatri dan mendapati 40 peratus daripada mereka yang mengalami skizofrenia atau gangguan schizoaffective adalah kidal. Pengkaji sangat berminat untuk meneroka hubungan antara ciri-ciri psikosis (seperti halusinasi atau imaginasi) dan tangan kiri. Mereka percaya jawapannya mungkin terletak di hemisfera kiri otak yang cenderung digunakan lebih.

Pengarang, Jadon Webb berkata, penemuan biomarker seperti ini membolehkan kita mengetahui dengan pasti dan membezakan gangguan mental lebih awal, dan mungkin suatu hari rawatan khusus dilakukan dengan cara yang lebih mudah diingati.

Tetapi ada satu lagi fakta yang kita pasti perasan… Orang kidal sukar untuk menggunakan gunting! Betul tak?

Sumber: aliffchannel.com